Inflacja, podatek od nieruchomości, akcyza na alkohol, minimalne wynagrodzenie za pracę – na wzrost wielu ponoszonych kosztów właściciele restauracji nie mają żadnego wpływu. Zachowując podstawowe zasady rozsądnego planowania, mogą jednak wyraźnie ograniczyć wydatki na prąd do gastronomii. W tym artykule przedstawimy sposoby na optymalizację strategii energetycznej firm z branży gastronomicznej, a także podpowiemy, jak Eco dla Biznesu może w tym pomóc!
Ile kosztuje prąd dla restauracji?
Zastanawiasz się jak obniżyć koszty energii elektrycznej w branży gastronomicznej? Pierwszym krokiem powinna być dokładna analiza bieżącego zużycia. Swój wzrok należy skierować ku systemom HVAC. Instalacje ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji generują duże zużycie prądu dla gastronomii, a jednocześnie zazwyczaj są używane w sposób nieefektywny. Regularne serwisowanie, wdrożenie systemów z odzyskiem ciepła czy stosowanie zewnętrznych rolet potrafią działać cuda.
Kolejnym miejscem odpowiadającym za wysokie zużycie energii dla restauracji jest kuchnia. Używane tam sprzęty, szczególnie jeśli mają już kilka lat, potrafią podnosić miesięczne rachunki o kilkanaście tysięcy złotych. Warto sprawdzić parametry energetyczne i realne potrzeby stosowania każdej chłodziarki, przemysłowej zmywarki, pieców konwekcyjno-parowych, piekarników, kuchni czy młynków.
W kontekście obniżenia kosztów prądu dla firm z branży gastronomicznej nie można lekceważyć oświetlenia. W wielu lokalach stosuje się tradycyjne żarówki, które pobierają więcej energii. Zamiast projektować przestrzeń zgodnie z zasadą oszczędności, zasłania się okna oraz podświetla nawet te miejsca, które tego nie wymagają. To wszystko nie pozostaje bez znaczenia dla rachunków firmy z branży gastronomicznej.
Poszukujesz doradztwa energetycznego w celu obniżenia rachunków za prąd w branży gastronomicznej?
Sprawdź ofertę
Jak obniżyć koszty energii w branży gastronomicznej?
Znając swoje obecne i przyszłe potrzeby oraz wiedząc, które urządzenia generują największe zużycie, możesz opracować strategię racjonalnego gospodarowania energią dla firm z branży gastronomicznej. Wiele z podejmowanych działań może nie wymagać ponoszenia kosztów. Przykładowo odpowiednio dobrane menu (np. redukcja potraw wymagających długotrwałego gotowania), może ograniczyć pobór prądu przez piece czy chłodziarki. Inne zalecenia to między innymi:
- stosowanie energooszczędnych źródeł światła,
- wymiana urządzeń na energooszczędne,
- wyłączanie nieużywanych sprzętów,
- stosowanie regulatorów światła umożliwiających dostosowanie intensywności oświetlenia do aktualnych potrzeb,
- użycie systemów ze ściemniaczami,
- dbanie o prawidłową wentylację chłodziarek oraz sytuowanie ich w pomieszczeniach z niską temperaturą,
- modernizacja izolacji termicznej ścian i dachu,
- wymiana okien i drzwi,
- monitoring zużycia energii dla gastronomii – np. poprzez użycie czujników, liczników i oprogramowania do analizy danych w czasie rzeczywistym,
- użycie folii zagrzejnikowych odbijających promieniowanie cieplne.
Zielona energia w gastronomii
Obok sposobów na redukcję zużycia energii elektrycznej dla restauracji, istotnym elementem wpływającym na rachunki jest zakup tańszego prądu. W tym kontekście można rozważać dwie strategie:
- prąd do gastronomii pochodzący z własnych źródeł OZE,
- prąd do gastronomii od nowego sprzedawcy.
Najpopularniejszym odnawialnym źródłem energii jest dzisiaj fotowoltaika. Jej montaż pozwala praktycznie od pierwszego dnia generować solidne oszczędności. Zasilanie urządzeń i oświetlenia zieloną energią dla gastronomii to także szansa na poprawę wizerunku wśród różnych grup interesariuszy. Klienci chętnie korzystają z oferty lokali, które wspierają środowisko. Banki wolą udzielać kredyty jednostkom realizującym zasady zrównoważonego rozwoju. Także instytucje przyznające dotacje dla biznesu coraz częściej premiują dodatkowymi punktami niski ślad węglowy.
Montaż fotowoltaiki nie zawsze może być jednak przeprowadzony. Ograniczeniem jest tu głównie potrzebne miejsce. Wiele restauracji wynajmuje nieruchomości w centrach miast, galeriach handlowych czy pasażach handlowych. Z tego względu nie dysponują prawem do zagospodarowania gruntu lub dachu danego obiektu. Czy to całkowicie zabiera im drogę do użytkowania energii dla firm z branży gastronomicznej pochodzącej z OZE? Nie! Rozwiązaniem może być zapoznanie się z ofertą Eco dla Biznesu!
Energia dla firm z branży gastronomicznej od Eco dla Biznesu
Chciałbyś otrzymać ofertę na prąd dla firm z atrakcyjnymi warunkami? Zastanawiasz się, ile kosztuje prąd dla restauracji, który nie będzie drożał w najbliższej przyszłości, a jednocześnie pozwoli Ci wzmocnić wizerunek lokalu jako miejsca przyjaznego dla środowiska? Sprawdź ofertę energii od Eco dla Biznesu!
Przygotowaliśmy wiele rozwiązań, które odpowiadają na różnorodne potrzeby. Aktywni właściciele, którzy chcą zaangażować się w proces zakupowy, mogą zdecydować się na model SPOT. Dzięki niemu będą przeprowadzać transakcje krótkoterminowe i korzystać z lepszych warunków na rynku. Osoby ceniące sobie spokój, mogą z kolei wybrać tańszą energię ze stabilną ceną przez okres pięciu lat. Ta propozycja wprowadza harmonię w budżet firmy i opiera się na technologii odnawialnej. Tym samym restauracja zmniejsza swój ślad węglowy i zyskuje w oczach klientów.
Sprzedaż energii dla branży gastronomicznej jest naszą specjalnością. Obsługujemy wiele firm z wielu regionów Polski. Nasza pomoc nie ogranicza się wyłącznie do zaproponowania lepszej ceny prądu. Analizujemy zapotrzebowanie, pomagamy wybrać odpowiednią taryfę, podpowiadamy, gdzie można szukać oszczędności w zużyciu. Zajmujemy się także wszelkimi formalnościami związanymi ze zmianą umowy. Nasze doświadczenia przekonują, że tania energia to rozwiązanie dostępne praktycznie dla każdego podmiotu gospodarczego w Polsce.
Zdecyduj się na nasze doradztwo energetyczne dla firm i stań się liderem swojego rynku!